The Vit ality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - eten en sporten

Eten in combinatie met sporten, ik krijg er regelmatig vragen over. Mag ik eten voor het sporten? Of moet ik juist eten na het sporten? En wat moet ik dan eten? Heb ik extra eiwitten nodig? Daarom lijkt het mij goed om hierover een stukje te schrijven.

Hoe zit het nou precies met eten voor het sporten?

Ik zie het vaak, mensen die te kort voor het sporten nog een hele maaltijd hebben gegeten. Tijdens de training komt dit vaak weer omhoog, niet heel fijn dus.

Eet als je gaat sporten minimaal 1,5 uur tot 2 uur van tevoren. Voeding blijft best lang in je maag zitten, ongeveer 2 uur. Als je een vette maaltijd eet, is dit vaak nog langer. Als je een half uur voor je training een maaltijd eet, dan kan deze dus nog in de weg zitten en omhoogkomen. Dit heeft invloed op je training, het gaat minder lekker, het is zwaarder of je kunt bepaalde oefeningen niet doen, omdat de kabeljauw omhoog komt.

Voor of na de training eten

Veel mensen sporten in de avond. Dat kan soms heel onhandig zijn met eten. Als je om 19.00 uur op je training moet zijn, dan betekent dit dus dat je om 17.00 uur moet eten (en daarvoor nog koken). Misschien ben je dan nog op kantoor of heb je nog helemaal geen zin in een hele maaltijd. Als je na de training gaat eten, dan eet je pas om 20.30 of misschien nog wel later. Maar zo laat nog te eten is ook niet fijn, want dan ga je met een volle maag naar bed. Dus wat is wijsheid?

Als je voldoende tijd (2 uur dus) hebt om voor je training nog te eten, doe dat dan. Je geeft je lichaam dan brandstof om er lekker tegenaan te gaan tijdens het sporten. Heb je geen tijd, ga dan niet een uur of half uur voor het sporten toch een hele maaltijd eten. Zoals ik al eerder schreef komt dit dan vaak weer omhoog. Het heeft ontzettend veel invloed. Je kunt wel een lichte maaltijd voor je training eten, bijvoorbeeld een bakje yoghurt of kwark met fruit of een boterham met jam (okay, suikers, maar het geeft je wel even energie). Je normale maaltijd eet je dan na de training. Is het al heel laat? Eet dan niet te veel en te vet. Bijvoorbeeld wat soep, een salade of gewoon een boterham. Met een volle maag naar bed zorgt er vaak voor dat je minder goed slaapt. Nog een tip, wissel je diner en lunch om op de dagen dat je ’s avond sport. Dus eet tussen de middag een grotere maaltijd en in de avond een lichtere, kleinere maaltijd.

Wat eet je dan?

Veel mensen denken dat het belangrijk is om rond het sporten veel eiwitten te eten. Voor een recreatieve sporter is dat niet perse nodig. Eiwitten helpen bij het herstel van je spieren. Als je op hoog niveau sport en je traint elke dag, dan zorgen eiwitten er dus voor dat je sneller herstelt en de volgende dag weer volle bak aan de slag kunt.

Ben je een recreatieve sporter die niet dagelijks traint? Dan is het niet nodig om extra eiwitten te eten na de training. Gemiddeld krijgen we in Nederland met onze normale voeding al voldoende eiwitten binnen. Je hoeft dus niet een halve kilo kwark naar binnen te proppen na de training. Eet gewoon een gezonde maaltijd met lekker veel groente.

Heb jij nog andere vragen over eten rond het sporten? Stel die dan gerust via het contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>