The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - meditatie

Sinds begin dit jaar doe ik elke dag aan meditatie. Lekker zweverig denk je nu wel misschien wel. Dat dacht ik namelijk ook. Ik dacht altijd dat ik het niet kon. Ik had er geen rust voor. En toch ben ik eraan begonnen. Deze keer vertel ik je iets meer over meditatie en hoe het mij helpt om rustiger te worden.

Mediteren kun je leren

Vroeger dat ik altijd dat meditatie heel zweverig was. Ik zag mezelf al zitten in kleermakerszit, daar ben ik veel te stijf voor. Ik werd al ongemakkelijk bij de gedachte. En gedachten uitzetten? Ha, no way dat mij dat gaat lukken. Mijn gedachten schoten gelijk alle kanten op. Maar voor meditatie hoef je helemaal niet in kleermakerszit te zitten. En het gaat niet om je gedachten uitzetten, maar om je geest tot rust brengen, te ontspannen. Toen ik eind december ontzettend diep in mijn winterdip zat, wist ik dat ik daar iets aan moest doen en ben ik mij toch iets gaan verdiepen in meditatie. Je kunt het dus prima leren.

Wat is meditatie?

Wat is meditatie eigenlijk? Meditatie is ontzettend veel. Meditatie is zijn, in het hier en nu. Meditatie gaat om je geest tot rust brengen, je gedachten observeren. Dit doe je door te focussen op je ademhaling. Het gaat niet om je gedachten onder controle te hebben of uitzetten, maar om je gedachten te accepteren en ze er te laten zijn. Dit doe je met je ademhaling. Het doel van meditatie kan voor iedereen anders zijn.

Ik mediteer om mijn dag rustig, ontspannen en positief te beginnen. Zodra ik wakker word denk ik vaak meteen aan alles wat ik moet doen, niet moet vergeten, ik sta gelijk aan. Door te mediteren, focus ik eerst op mezelf, op mijn mindset en begin ik met een frisse blik aan mijn dag.

Ditzelfde doe ik ook voordat ik ga slapen. Ik sluit de dag af, laat mijn lichaam ontspannen. Vaak doe ik een bodyscan, maar als mijn gedachten alle kanten opschieten aan het eind van de dag, doe ik een meditatie om die gedachten wat rustiger te krijgen.

Monkeymind

De monkeymind is een term die je regelmatig hoort. De monkeymind gaat over de ontzettend veel verschillende gedachten die je dagelijks hebt. Zoals ik hierboven al schreef, gaat mijn monkeymind gelijk aan zodra ik wakker word. Bij jou waarschijnlijk ook. De aap in je hoofd slingert van tak naar tak, je gedachten gaan van hak op de tak. Je kunt de monkeymind niet uitzetten, maar je kunt hem wel accepteren. Je kunt de aandacht van de aap naar je ademhaling brengen. Door te focussen op je ademhaling ben je minder bezig met alle verschillende gedachten die door je hoofd schieten. Je zult merken dat je af en toe weer afdwaalt, dat het aapje toch weer naar een andere tak slingert. Dat is normaal. Maar door de aandacht weer naar de ademhaling te brengen, merk je dat het aapje ook wat rustiger wordt.

Mijn favoriete meditatie apps

Leuk verhaal San, maar hoe doe je dat dan? Ik doe aan geleide meditaties, dat betekent dat iemand mij vertelt wat ik mij doen en mij door de meditatie heen helpt. Hiervoor gebruik ik apps, mijn 3 favoriete vind je hieronder.

Mijn 3 favoriete apps:

  • Meditation moments: deze app heeft ontzettend veel verschillende soorten geleide meditatie en muziek die je geest tot rust brengt. Met de gratis versie kom je al een heel eind, met de betaalde versie heb je toegang toe ontzettend veel fijne meditaties.
  • VGZ mindfulness: deze gratis app helpt je ontspannen, door ademhalingsoefeningen, yoga, oefeningen voor je houding, maar ook mindful wandelen, eten, etc.
  • Headspace: deze app leert je stap voor stap mediteren. Sinds kort hebben ze ook een documentaire op Netflix die je stap voor stap meer vertelt over de basis van meditatie.

Heb jij ook last van de aapjes in je hoofd of wil je je dag ontspannen beginnen of afsluiten? Geef meditatie een kans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>