The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - alcohol

Ben jij in januari alcoholvrij geweest? Al een aantal jaar is januari omgetoverd tot Dry January. Een maand lang geen alcohol, omdat je met de feestdagen misschien wel te veel alcohol hebt gedronken. Even je lichaam ontgiften. Maar wat is alcohol eigenlijk? En wat doet het met je lichaam? Daarover dit keer meer.

Wat is alcohol eigenlijk?

Alcohol is een kleurloze, heldere vloeistof die ontstaat door het gisten van suikers. Het lost goed op in water. Je denkt waarschijnlijk meteen aan alcoholische dranken als bier, wijn en sterkedrank als likeur. Het levert veel energie, 1 gram alcohol levert 7 calorieën (koolhydraten en eiwitten leveren 4 calorieën per gram).

Alcohol en je lichaam

Het is natuurlijk geen verrassing als ik je nu vertel dat je lichaam niet blij is met alcohol. Je lichaam ziet het als gifstof. Zodra je een glas drinkt gaat je lever keihard aan het werk om die gifstof er weer uit de krijgen. Andere goede voedingsstoffen kunnen op dat moment niet worden verwerkt.

Daarnaast heeft alcohol invloed op je concentratie, je stemming en je reactievermogen. En dan niet altijd op een positieve manier. Je concentratie en je reactievermogen worden minder. Je stemming kan positief veranderen, maar ook negatief. Het heeft ook een slechte invloed op je sportprestaties en het herstel daarbij.

Vaak slaap je slechter, onrustiger als je alcohol hebt gedronken. Over de effecten de volgende dag hoef ik het waarschijnlijk niet eens te hebben. De welbekende kater kent iedereen die weleens te diep in het glaasje heeft gekeken.

Ook op lange termijn kunnen de effecten van overmatig alcoholgebruik groot zijn. Denk aan leverbeschadiging (je levert moet immers keihard werken om de gifstof uit je lichaam te krijgen). Ook loop je een verhoogde kans op kanker.

Mag ik een wijntje als ik wil afvallen?

Hoe zit het dan als je wil afvallen? Daar kan ik kort over zijn. Het antwoord is nee. Zoals ik al eerder schreef bevat 1 gram alcohol 7 calorieën. In een glas wijn zit ongeveer 10 gram alcohol. Een glas wijn bevat dus minimaal 70 calorieën. Een glas bier bevat ongeveer 90 calorieën. Er zitten geen voedingsstoffen in die goed zijn voor je lichaam. Je hebt er dus helemaal niets aan. Het klinkt cliché, maar het zijn echt loze calorieën.

Dan maar alcoholvrij? Daar ben ik geen voorstander van. Er zit misschien geen alcohol in alcoholvrije wijn of bier, maar vaak bevat het wel veel suiker. Er kans zelfs een klein beetje alcohol in zitten. Kijk dus goed op het etiket hoeveel suiker erin zit.

Het advies

Als je toch af en toe een glaasje alcohol wil drinken, dan is het advies is om maximaal 1 glas per dag te drinken. Spaar dit niet op tot 7 glazen op zaterdagavond. Verder is het belangrijk om minimaal 1 dag niet te drinken om de kans op gewenning of verslaving te verkleinen.

Ik vind zelf dat af en toe een glaasje alcohol moet kunnen, ik zal je zeker niet dwingen om nooit meer een wijntje of biertje te drinken. Ik vind het wel belangrijk dat je je bewust bent van de gevolgen van alcohol op je lichaam nu en in de toekomst.

Wil je meer informatie over alcohol? Neem gerust contact op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>