The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - offline modus

De laatste weken ben ik in offline modus. Wat een heerlijke rust geeft dat. Ik werd helemaal gek van alle meldingen die op mijn telefoon binnenkwamen. Continu lichtte het beeldscherm van mijn telefoon weer op. Appje hier, insta melding daar en dat de hele dag door. Ik zat de hele tijd met mijn telefoon in mijn hand. Ik werd er zelf gek van. Tijd voor verandering dus. Deze keer lees je in mijn blog hoe je meer offline kunt gaan leven.

Stel je voor dat je iets mist!

Een van mijn liefste vriendinnen (www.kellivanderwaals.nl) heeft een boek geschreven, Picture Perfect. Haar boek gaat over de huidige online generatie. Een aantal jaar heeft Kelli een aantal tieners gevolgd in hun online leven en beschrijft onder andere hoe dat hun leven beïnvloed.

Kelli en ik kennen elkaar al bijna 25 jaar. In ‘onze tijd’ waren er nog helemaal geen social media en het nieuws las je nog in de krant. Alles was nog offline. Wij maakten ons druk of we niet dezelfde tuinbroek aanhadden naar school. Dan belden we elkaar gewoon op om te checken wie wat aanhad. En als dat alles is waar je je druk om moet maken…

Door het lezen van Picture Perfect en daarna de docu ‘The Social Dilemma’ gezien te hebben is bij mij een knop om gegaan. Ik ging bij mezelf eens na hoeveel ik op mijn telefoon kijk op een dag. En dan niet alleen maar social media en Whatsapp, maar ook verschillende nieuwsapps staan regelmatig open. Ik merk dat ik in de coronatijd toch vaker de NOS app open om te kijken of er nog nieuws is. Eigenlijk levert het alleen maar stress op. Continu op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen, stel je voor dat je iets mist.

Maar mis je eigenlijk wel iets? Natuurlijk niet. Wat later reageren op een appje kan over het algemeen geen kwaad. Als het echt belangrijk is, dan bellen ze wel. Iets later op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de wereld maakt echt geen verschil. Minder telefoon en meer offline dus!

Offline is veel leuker

Offline leven is echt veel leuker en geeft veel meer rust. Maar hoe doe je dat dan? Ik ben begonnen met het uitzetten van meldingen van bijvoorbeeld Whatsapp en social media. Mijn scherm licht dus niet meer op als ik een berichtje krijg of als iemand reageert op social media. Ik word niet meer getriggerd om mijn telefoon te pakken.

Daarnaast heb ik met mezelf afgesproken dat ik 2 keer per dag het nieuws en social media mag checken. Dat doe ik in de ochtend en aan het eind van de dag (en meestal heb ik aan het eind van de dag helemaal niets bijzonders gemist).

Ik heb mijn telefoon ook zo ingesteld dat tussen 22.00 uur ’s avond en 7.00 uur ’s ochtends al mijn apps geblokkeerd zijn. Ik kan ze wel openen, maar dan moet ik daar toestemming voor geven. Ik word er dus extra op gewezen dat ik niet meer op mijn telefoon moet kijken. En het werkt! Ik denk nu vaak: morgen weer een dag.

Ik heb veel meer tijd over om leuke offline dingen te doen. Ik lees veel meer boeken, de stapel ongelezen magazines is een stuk kleiner geworden, ik ga lekker naar buiten. Ik heb gewoon veel meer tijd mezelf. En dat geeft rust. De stress die het online leven met zich meebrengt heb ik omgezet in rust door meer offline te zijn.

Ben je nieuwsgierig naar het boek van Kelli? Je koopt ‘m op bol.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>