The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - bewust eten

Laatst zei een klant tegen mij: “Ik eet helemaal niet zo veel, maar ik snoep wel veel”. Deze dame had een veel te hoog BMI, haar vetpercentage was ongezond hoog en ze had diabetes. En dit was nog maar een kleine greep uit haar klachten. Ik vind het altijd zo cliché, maar in dit geval is ‘You are what you eat’ toch echt wel van toepassing. Ze was zich niet bewust van wat ze allemaal in haar mond stopt.

Onbewust eet je veel meer dan je denkt

Toen ik nog op kantoor werkte stond er altijd wel een snoeppot gevuld met drop of chocola op een bureau, wekelijks was er iemand jarig en de snoepautomaat was altijd goed gevuld met vooral ongezonde dingen. Ik zag mensen binnenkomen en gelijk hun hand in de snoeppot stoppen, nog voordat ze hun jas uit hadden en de computer hadden opgestart. Ze hadden niet eens in de gaten dat ze aan het snoepen waren.

Vaak als je onbewust eet proef je niet eens goed wat je aan het eten bent. Je geniet er niet van. Dat is toch zonde? Er gaan allerlei loze calorieën naar binnen, die je helemaal niet nodig hebt.

Dikmakers

Het nare is dat hetgeen dat we onbewust eten, vaak de dikmakers zijn. Denk bijvoorbeeld aan snoep, chips en chocola. Er zit meestal niets voedzaams in. En door alle suikers krijg je snel weer behoefte om nog meer te eten. Daardoor graai je snel onbewust toch weer in die pot.

Al dat snoep, gebak en chips heb je helemaal niet nodig. Er zitten geen voedzame voedingsstoffen in. Het is een berg suiker of vet. En vaak eet je het naast je ontbijt, lunch, avondeten en andere tussendoortjes. Vind je het dan gek dat je onbewust steeds een beetje aankomt en last krijgt van allerlei vage klachten? You are what you eat!

Wees je bewust van wat je allemaal in de mond stopt

Eet bewust! Jij bent de enige die bepaald wat er allemaal je mond in gaat. Jij bent daar verantwoordelijk voor. Wees je echt bewust van wat je allemaal in je mond stopt. Dan kun je er ook veel meer van genieten. Maar hoe doe je dat dan?

Neem de tijd om te eten. Ga ervoor zitten, zet de tv, telefoon, tablet of laptop uit. Het is heel makkelijk om snel even iets naar binnen te werken, vooral op drukke dagen. Maar eten is je brandstof, zonder eten kom je die drukke dag niet door. Gun jezelf dus dat moment om goed te eten en ervan te genieten.

Denk na elke keer als je iets in je mond stopt. Dat is best lastig. Maar maak er een gewoonte om elke keer als je iets in je mond stopt, jezelf af te vragen of je lichaam het nodig heeft. Is het antwoord nee? Dan kun je het beter laten staan en kiezen voor iets anders, gezonders. Vind je dit moeilijk? Schrijf het dan op elke keer als je jezelf betrapt op onbewust snoepen.

Durf nee te zeggen tegen al die verleidingen op je werk. Je hoeft echt niet elke keer als iemand jarig is een stuk taart te eten. Het is vaak heel erg standaard, taart uit de supermarkt, gevulde koek of een moorkop. Zeg nee tegen die standaard dingen. Kijk, als iemand iets bakt, kun je best een klein stukje proeven. Maar alles wat gewoontjes is zou ik lekker laten staan.

En die dame waar ik mijn verhaal mee begon? Die is nu veel bewuster aan het eten, is afvallen en met haar diabetes gaat het ook de goede kant op!

Hulp nodig? Laat het mij weten via contact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>