The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - thuiswerken

Thuiswerken, voor veel mensen de nieuwe manier van werken. Nu de vakanties voorbij zijn is het belangrijk om weer in je ritme te komen. Veel mensen die ik spreek merken dat ze door het thuiswerken minder bewegen, anders eten en drinken en moeite hebben om een goed ritme te vinden. Dit heeft gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid. Daarom dit keer 9 tips om het thuiswerken leuker en gezonder te maken.

Thuiswerktip 1: creëer een scheiding tussen wonen en werken

Door het thuiswerken wordt de scheiding tussen werk en privé kleiner. Daarom is het belangrijk om een fijne werkplek te creëren. Als je de ruimte hebt, maak dan een werkplek die los staat van de woon- en leefruimte. Dus bijvoorbeeld in een aparte kamer. Lukt dat niet, maak dan een apart hoekje waar je werkspullen staan. Het liefst uit het zicht, zodat je in de avond of het weekend niet de hele tijd tegen je werkplek aankijkt.

Thuiswerktip 2: zorg voor een goede houding

Je laptop op de eettafel zorgt ervoor dat je in een verkeerde houding zit. Een kleiner scherm, geen goede stoel, een te laag of hoog bureau of tafel zorgt vaak voor fysieke klachten (denk aan nek- en schouderproblemen). Vraag je werkgever of je de spullen van kantoor thuis mag neerzetten. En met spullen van kantoor bedoel ik een groot beeldscherm, een goede stoel en als het nodig is een verhoging om je beeldscherm op te zetten (dit kun je natuurlijk zelf ook maken door een stapel boeken onder je scherm te doen).

Thuiswerktip 3: geen reistijd betekent niet langer uitslapen

Geen reistijd meer betekent niet dat je langer kunt uitslapen. Ik hoor van veel mensen dat ze later naar bed gaan, omdat ze langer kunnen uitslapen. ’s Avonds nog lekker op de bank met een wijntje en wat te knabbelen, de wekker gaat later, dus het kan. Van sommigen hoor ik zelfs dat ze een kwartier voordat ze moeten starten, maar eens opstaan. Je ritme raakt hierdoor verstoord en er is minder structuur in je dagen. Sta dus gewone tijd op. Gebruik de tijd die je over hebt voor een goed ontbijt, een lekkere kop koffie en doe aan half uurtje aan yoga. Je hoeft niet meer te haasten, staat niet meer in de file, dus gebruik deze tijd om te ontstressen. Hierdoor ga je uitgeruster en frisser je werkdag tegemoet.

Thuiswerktip 4: sta elk uur op

Door het thuiswerken mis je je loopje naar de koffieautomaat, de printer of naar je collega voor een kletspraatje. Blijf niet de hele dag achter je computer zitten. Sta elk uur even op, doe wat stretchoefeningen, wat squats, loop de trap een paar keer op en af, ga een minuutje planken of muurzitten. Kom in beweging. Van de hele dag stilzitten word je stijf!

Thuiswerktip 5: neem je pauze

Sla je pauze niet over als je thuiswerkt. Hoe gemakkelijk is het om gewoon even lekker door te werken. Doe dat niet, pauze is er niet voor niets. Ga weg achter je computer, maak een gezonde lunch, ga even een frisse neus halen. Maak je hoofd leeg en zorg dat je bezig bent met iets anders dan werk. Een pauze zorgt er vaak voor dat je de rest van de middag er weer met een frisse en heldere blik tegenaan kunt.

Thuiswerktip 6: drink voldoende water

Zorg dat je voldoende water drinkt. En voldoende is minimaal 1,5 liter. Zet een leuke fles of karaf met water op je bureau en zorg dat die aan het einde van de dag helemaal leeg is. Doe er eventueel voor de smaak wat fruit in. Dat staat ook nog eens gezellig.

Thuiswerktip 7: maak elke dag een wandeling

Doordat je niet meer naar je werk hoeft te reizen, kom je waarschijnlijk ook minder buiten. Maak dus elke dag een wandeling. En dat hoeft echt geen uren te duren, een half uurtje frisse lucht zal je al goed doen. Doe dit eventueel in de lunch of juist voordat je aan de slag gaat. Of ga wandelen om de werkdag af te sluiten. Kies een tijdstip dat voor jou prettig is.

Thuiswerktip 8: meer ruimte voor gezonde en gevarieerde maaltijden

Door het thuiswerken is er ook meer ruimte voor gezonde maaltijden. Op kantoor heb je niet altijd een koelkast, magnetron of oven in de buurt. Een boterhammetje met kaas is dan vaak de makkelijkste optie. Nu je thuiswerkt is het makkelijk om bij de lunch bijvoorbeeld een gezonde salade te maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van de AH voor wat leuke ideeën. Dit geldt natuurlijk ook voor het avondeten. Je hoeft niet meer in de file te staan op weg naar huis, dus ga ook in bij het avondeten wat nieuwe gezonde recepten uitproberen.

Thuiswerktip 9: 17.00 is 17.00 uur

Hoe makkelijk is het om om 17.00 uur nog heel even te blijven zitten om af te maken waar je mee bezig bent. Je hoeft toch niet naar huis te reizen, dus dat half uurtje kun je nog wel even door. Niet doen! Ga ook niet schuiven met uren, dus later beginnen en langer doorwerken in de avond. Houd je structuur vast. Anders ben je de hele dag met werk bezig en wordt de scheiding tussen werk en privé steeds kleiner. Morgen is er weer een dag, zet je computer op tijd uit en geniet van je avond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>