The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - etiket

Check jij het etiket op de producten die je koopt als je boodschappen doet? Of pak je gewoon het product met het de beste aanbieding, het leukste kleurtje of met de mooiste belofte?

Daar sta je dan in de supermarkt. Er is een veelzijdigheid aan keuzes. Elke fabrikant beweert het beste, lekkerste en gezondste product te maken. Het wordt je niet gemakkelijk gemaakt. Hoe maak je nu een gezonde keuze? Dit keer in mijn blog een lesje etiketten lezen.

Wat staat er allemaal op een etiket?

Op een etiket staan een aantal belangrijke dingen. Zo worden altijd de ingrediënten , voedingswaarden en allergie-informatie vermeld. De meeste fabrikanten gooien ook nog een mooie, aanlokkelijke claim over het product op de verpakking.

Hoe lees je een etiket?

We beginnen met de ingrediënten. Als een product is voorverpakt, dan moet er altijd op het etiket staan welke ingrediënten in het product zitten. Het ingrediënt dat het meest wordt gebruikt, wordt als eerste vermeld. Staat daar suiker? Dan weet je dus dat er veel suiker in het product zit. Staan er heel veel ingrediënten op het etiket? Dan is het product dus ontzettend bewerkt. Hoe minder ingrediënten, hoe beter!

Op een etiket moeten ook altijd de voedingswaarden staan. Hieraan kun je zien hoeveel calorieën er in het product zitten (vaak genoemd per 100 gram). Maar er staat vaak ook bij hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten er in het product zitten. Bij koolhydraten wordt vaak ook vermeld hoeveel van die koolhydraten suikers zijn. Bij vetten staat vaak vermeld hoeveel verzadigde (slechte) vetten erin zitten.

Mooie claims

Trap jij erin? Mooie claims als ‘nu nog minder suiker’ of ‘een boost voor je weerstand’. Producenten doen er van alles aan om hun producten aan de man te brengen. Om eerlijk te zijn vind ik die claims vaak onzin. Er zijn gelukkig regels opgesteld waaraan een claim moet voldoen (meer hierover kun je lezen op de website van het Voedingscentrum). Zo mag een light product alleen light heten als er bijvoorbeeld meer dan 30% minder vetten in zitten dan vergelijkbare producten. Maar pas op, vaak heeft dit gevolgen voor de suikers. Lees daarom altijd eerst het etiket voor je een light product aanschaft.

Online supermarkt tour

Wil jij meer weten over etiketten lezen? Daar help ik je graag bij. Op dit moment kunnen we helaas niet samen de supermarkt in, maar gelukkig heeft bijna elke supermarkt wel de mogelijkheid om online boodschappen te doen. Bij de meeste producten staat de informatie van de producten vermeld. We hoeven dus helemaal niet naar de supermarkt.

Neem voor een online supermarktour contact op via het contactformulier en dan plannen we een afspraak in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>