The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - water drinken

Water drinken is belangrijk. De meeste mensen weten het wel, maar toch zijn er zoveel mensen die niet voldoende water drinken op een dag. In deze blog vertel ik je waarom het zo belangrijk is, wat de gevolgen zijn als je te weinig drinkt en hoeveel je moet drinken.

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Water is belangrijk voor de vochtbalans in je lichaam. Een groot deel van je lichaam bestaat namelijk uit vocht. Dagelijks verlies je vocht doordat je ademt, zweet, plast en poept. Dat vocht moet allemaal weer aangevuld worden. Als je dit niet doet droog je uit. Klinkt logisch toch?

Wat zijn de gevolgen van een watertekort?

Als je niet voldoende water (of vocht) binnenkrijgt droog je uit. Hoe merk je dat? Natuurlijk krijg je dorst. Een teken van je lichaam dat je het vochtgehalte omhoog moet brengen. Maar er zijn ook gevolgen waar je je misschien minder bewust van bent. Zo heeft een vochttekort invloed op je prestaties, zoals je sportprestaties. Ook je denkvermogen wordt minder goed, je kunt je niet goed concentreren. Prestaties, denkvermogen.

Maar er zijn meer gevolgen van een te lage vochtinname. Sommige merk je misschien meteen, maar er zijn ook gevolgen waar je niet direct iets van merkt.

De belangrijkste op een rijtje:

  • droge mond;
  • droge huid;
  • obstipatie (hoe vervelend is dat, want daar krijg je nog meer lichamelijke ongemakken van);
  • spierkrampen;
  • hoofdpijn;
  • gewichtstoename (huh echt? Ja! Soms kun je een dorstgevoel verwarren met een hongergevoel. Je gaat dan meer eten, terwijl je gewoon wat moet drinken).

Hoeveel moet je dan drinken?

Dagelijks heb je 1,5 tot 2 liter vocht nodig door middel van drinken (je krijgt ook een hoeveelheid vocht binnen via je voeding). Sport je, heb je koorts of is het erg warm buiten waardoor je meer zweet? Dan moet je nog meer drinken. Ga meer eens voor en na je hardlooprondje op de weegschaal staan. Het kan zo een halve kilo schelen. Dat is dus een halve kilo aan vocht. Dit betekent dat je dus een halve liter extra moet drinken.

Mag je dan ook 1,5 liter cola, sap of alcohol drinken? Nee, deze vochtbronnen tellen niet mee. Ik adviseer altijd om je vocht binnen te krijgen via water en thee. Af en toe een light frisdrank is prima, maar niet te veel.

Het lukt mij echt niet om zoveel water te drinken…

Daarom hieronder wat tips.

Het zal even wennen zijn, want als je meer gaat drinken, moet je ook meer plassen. Ik vind dat alleen maar handig: na elk toiletbezoek loop je gewoon gelijk even langs de keuken (thuis of op werk) om een glas water te halen. Zo heb je ook weer wat extra beweging.

Ben je een koffie liefhebber? Neem dan bij elk kopje koffie een glaasje water.

Houd je van mooie spulletjes? Koop dan een hippe, leuke (en vooral roze) waterfles. Best handig, want als je weet wat de inhoud van de fles is, weet je ook hoeveel flessen je dagelijks leeg moet drinken.

Daarnaast zijn er heel veel handige apps beschikbaar die je op je telefoon kunt installeren. Je krijgt dan bijvoorbeeld elk uur een signaaltje dat je water moet drinken. En nee, niet de melding wegklikken, gewoon dat glas water naar binnen gieten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>