The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - ongezellig

Doe niet zo ongezellig… Hoor jij dat regelmatig? Je wil niet weten hoeveel mensen ik heb horen zeggen: het voelt als vakantie, wijntje, borrelhapjes, barbecue. Het was gewoon zo gezellig! We zijn allemaal geraakt door corona. Maar is dat een vrijbrief om alles los te laten? Of motiveert het jou juist om op je gezondheid te letten?

Corona

Ik wilde eigenlijk niet bloggen over corona en alles wat het met zich meebrengt. Maar de hele wereld heeft ermee te maken en de een gaat er makkelijker mee om dan de ander. En voorlopig moeten we ermee dealen. Ik ontkom er dus niet aan. De coronakilo’s vliegen je om de oren. Ik heb de afgelopen maanden dan ook vaak moeten denken aan mijn tijd op kantoor. Misschien een rare link, maar ik vertel je graag waarom.

Toen ik nog op kantoor zat, heb ik regelmatig te horen gekregen: “doe niet zo ongezellig”. Ik zei namelijk vaak ‘nee’ tegen alle traktaties en borrels die wekelijks wel werden aangeboden. En dat beschouwt men blijkbaar als ongezellig. En gezelligheid is wat ik nu vaak hoor als ‘corona excuus’.

“Maar het is zo gezellig”

De afgelopen maanden (en waarschijnlijk ook de komende maanden) waren we veel thuis aan het werk. Voor de een heerlijk ontspannen, voor de ander hard werken (denk aan de ouders die opeens naast werken ook thuis de kinderen moesten onderwijzen).

Het maakt niet uit wat het excuus is, er zijn voor iedereen wel redenen om wat meer te snoepen, uitgebreider te koken, meer alcohol te drinken of juist eten te bestellen. We besteden meer tijd thuis met het gezin, we hebben minder reistijd. En het mooie weer speelde ook nog parten. Het voelde als vakantie. Het is gewoon zo gezellig. Eindelijk de kinderen naar bed en tijd voor mezelf, dus ik heb wel iets lekkers verdiend. Herken je dat? Er was altijd wel een excuus.

Nee is ook een antwoord

Okay, de situatie is anders dan we gewend zijn. Bijna iedereen heeft de dagelijkse structuur los moeten laten en een nieuw ritme moeten aanmeten. Ik hoop dat je dat ritme inmiddels hebt gevonden. Dus tijd voor een nieuw antwoord op alle ongezonde gezelligheden. En dat antwoord is heel simpel: Nee, dank je! Ben je soms minder gezellig als je geen taart eet? Of als je spa drinkt in plaats van wijn of bier? Eigenlijk zeggen mensen dus dat je niet gezellig bent als je niet doet wat zij van je verwachten. Volgens mij ben je dan nog steeds hartstikke gezellig!

Veel mensen vinden ‘nee’ zeggen onbeleefd. Ze zijn bang dat ze iemand anders kwetsen. We gewoon er even een cliché in: nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Het klinkt simpel, maar het is o zo moeilijk. Maar door nee te zeggen kies je voor jezelf. Geef je toe aan je eigen gevoel. Je doet wat je zelf wil.

Heb jij struggles met de gezelligheid of met nee zeggen? Laten we dan samen oefenen! Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak om te bekijken hoe ik je kan helpen het gezellig te maken op een gezonde manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>