The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - macro's

Weet jij wat macro’s zijn? Het is een term die je in boeken, op internet en social media veel voorbij ziet komen. Maar wat zijn het, wat doen ze en hoeveel heb jij nodig? Daarover dit keer meer.

Macro’s zijn belangrijk!

Macro’s is een afkorting voor macronutriënten. Om te kunnen functioneren heb je energie nodig. Deze energie wordt geleverd door de macronutriënten: de voedingstoffen koolhydraten, vetten en eiwitten. Ha, die termen komen je waarschijnlijk een stuk bekender voor. De macro’s zijn dus ontzettend belangrijk, want zonder kun je niet functioneren.

Macro’s in het kort

Ik noemde ze hierboven al even, de koolhydraten, vetten en eiwitten. Wat zijn dat en wat doen ze?

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Je hebt ze dus nodig, ook al hoor je waarschijnlijk veel om je heen dat mensen geen koolhydraten meer eten. Het is belangrijk dat je let op de soort koolhydraten die je eet. De goede koolhydraten zitten in volkoren (graan) producten, peulvruchten, aardappelen (ja, je mag echt aardappelen eten), groente en fruit. Op de website van het Voedingscentrum staat uitgebreide informatie over koolhydraten.

Vetten zijn ook onmisbaar. Bepaalde vitamines worden namelijk alleen maar in je lichaam opgenomen met behulp van vet. Vroeger bestond de gedachte dat je van vet eten dik wordt. Dat is niet zo. Net als bij koolhydraten is het belangrijk dat je de juiste vetten eet. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in noten, olie (of vloeibare bak- en braadproducten), magere vleessoorten en vis.

Eiwitten zijn een belangrijke brandstof voor je lichaam. Ze helpen bij het opbouwen en herstel van weefsels, zoals je huid, haar, nagels en spieren. Eiwitten zitten in de meeste dierlijke producten. In plantaardige producten als graan, paddenstoelen, noten en peulvruchten zitten ook eiwitten.

Hoeveel heb jij nodig?

Hoeveel van de macro’s je nodig hebt is per persoon verschillend. Het is afhankelijk van meerdere factoren en natuurlijk ook van je doelen.

Het algemene advies is als volgt:

  • Tussen de 40 en 70% energie uit de voeding moet uit koolhydraten bestaan. Gemiddeld wordt 55% geadviseerd.
  • Tussen de 20 en 40% van de energie mag bestaan uit vetten.
  • Gezonde mensen hebben 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Voor mensen die sporten kan dit anders zijn. Mensen die vegetarisch of veganistisch eten hebben extra eiwitten nodig.

Dit was echt een super beknopte uitleg over de macro’s. Ik kan er nog veel meer over schrijven en vertellen. Nieuwsgierig? Of wil je weten wat voor jou de beste samenstelling van de macro’s is? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>