The Vitality Lab - gewichtsconsulent Den Haag - slapen

Slapen is belangrijk voor je gezondheid. Een slechte nachtrust heeft negatieve gevolgen voor zowel je mentale en fysieke gesteldheid. Ik geef het gelijk toe, ik ben geen goede slaper. Er zijn nachten dat ik maar 3 uurtjes slaap. De laatste tijd gaat het gelukkig stukken beter. En daar heb ik zo mijn trucjes voor. Deze deel ik graag met jullie in deze blog.

Slecht slapen is zo frustrerend

Misschien herken je het wel. Je ligt de hele nacht wakker, ziet elk uur voorbij komen op de klok. Hierdoor raak je gefrustreerd en ga je piekeren. Piekeren over hoe je de volgende dag weer door moet komen. En door dat piekeren val je helemaal niet meer in slaap. Het resultaat? De volgende dag dikke wallen, knallende koppijn, geen energie en je concentratie is ver te zoeken.

De een heeft waarschijnlijk moeite met in slaap vallen en ligt daardoor uren te draaien. Een ander valt misschien wel makkelijk in slaap, maar wordt midden in de nacht wakker en kan daarna niet meer slapen. Allebei slecht voor je nachtrust.

Ik ben op zoek gegaan naar manieren waarop ik mijn nachten een stuk beter kon maken. En ik moet zeggen, ik slaap een stuk beter. Daarom hieronder mijn 10 tips voor een goede nachtrust.

10 tips voor een goede nachtrust

  1. Geen telefoon, televisie, laptop of tablet als je in bed ligt of vlak voor je naar bed gaat. Je krijgt te veel prikkels van bijvoorbeeld social media of tv series waardoor je moeilijk in slaap komt. Sommigen adviseren zelfs dat je 2 uur voor het slapen gaan deze apparaten niet meer moet gebruiken. Pak gewoon lekker een boek. Of een tijdschrift. Ik val meestal na 3 bladzijden al in slaap.
  2. Zorg voor regelmaat. Ga op vaste tijden naar bed en zet op vaste tijden de wekker. Ook in het weekend. Blijf in het weekend niet uren in bed liggen. Sta hooguit een uurtje later op dan doordeweeks. Je lichaam went hieraan en daardoor val je makkelijker in slaap.
  3. Mediteer of doe een bodyscan (I know, het klinkt heel zweverig, maar ik focus vooral op mijn ademhaling en ontspanning van mijn lichaam). Zowel je lichaam als je mind ontspannen. Het zorgt er daarnaast ook voor dat je niet piekert, je focus is namelijk ergens anders.
  4. Investeer in een goed matras en een goed kussen. Laat je hierbij adviseren door specialist. Het kost misschien wat geld, maar dat komt alleen maar ten goede aan je gezondheid.
  5. Drink geen koffie, groene thee of alcohol voor het slapen gaan. De cafeïne in koffie en groene thee zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap komt. Van alcohol slaap je een stuk onrustiger.
  6. Eet niet te zwaar vlak voor het slapen gaan. Je lichaam is dan in de nacht nog aan het werk om het eten te verteren, waardoor je vaak onrustiger slaapt. Een licht tussendoortje, bijvoorbeeld een bakje yoghurt, kan wel. Pas ook op met suikers, die geven je energie.
  7. Doe geen powernap in de avond. Ik weet dat het heerlijk is om na het eten even op de bank te zitten of liggen met je ogen dicht en even lekker weg te dommelen. Dit zorgt er helaas wel voor dat je ’s nacht wakker ligt.
  8. Ben jij een piekeraar? Schrijf dan, voor het slapen gaan, de dingen van je af. Als je met je hoofd vol naar bed gaat, dan lig je daar waarschijnlijk nog lang over te malen. Als je het op papier zet, ben je het kwijt en kun je er de volgende dag weer mee verder.
  9. Zorg ervoor dat de slaapkamer goed donker is. Te veel licht in de slaapkamer verstoort je slaap-waakritme. Investeer dus in verduisterende gordijnen.
  10. Ga niet te laat nog sporten. Sporten geeft energie. Als jij vlak voor het slapen nog lekker een uurtje intensief sport, lig je waarschijnlijk stuiterend in bed.

Hopelijk werken deze tips ook voor jou. Slaap lekker!

Hulp of advies nodig? Neem dan contact op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>